Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(86)
Forma i typ
Książki
(86)
Poradniki i przewodniki
(74)
Publikacje popularnonaukowe
(7)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(4)
Proza
(3)
Dostępność
dostępne
(68)
wypożyczone
(18)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
Wypożyczalnia
(86)
Czytelnia
(1)
Autor
Guziak Maria Goretti
(7)
Duczyńska-Surmacz Renata
(3)
Urban Viola
(3)
Dymek Marta
(2)
Gubała Katarzyna (1978- )
(2)
Kopiński Michał
(2)
Krzyżanek Joanna
(2)
Lewandowska Agata
(2)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(2)
Strzelczyk Tomasz
(2)
Szaciłło Karolina
(2)
Szaciłło Maciej
(2)
Tołłoczko-Syndoman Joanna
(2)
Wiewiurka Zenon
(2)
Świątkowska Dorota
(2)
Baranowska Natalia
(1)
Bardel Michał
(1)
Bauer Marc Michel
(1)
Bergiel Anna
(1)
Biłas Katarzyna
(1)
Bąk Jolanta
(1)
Błażejewska-Stuhr Katarzyna
(1)
Caprari Małgorzata
(1)
Davy Anoushka
(1)
DiMenna Ann
(1)
Drasek-Kańska Malina
(1)
Drukort Magdalena
(1)
Drukort Magdalena
(1)
Durnowska Małgorzata
(1)
Fabisińska Liliana (1971- )
(1)
Gajewska Danuta
(1)
Gembacka Magdalena
(1)
Gessler Mateusz
(1)
Grzegorczyk Magdalena
(1)
Gwis Asia
(1)
Ingels Darin
(1)
Jackowska Wanda
(1)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(1)
Kawalerowicz Sylwia
(1)
Kibil Iwona
(1)
Kot Bogumił
(1)
Koufman Jamie
(1)
Krawczyk Marta
(1)
Kucharska Jolanta
(1)
LaMantia Jean (1967- )
(1)
Lesiak Anna
(1)
Machałek Patrycja
(1)
Maciejuk Anna
(1)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(1)
Majchrowska Marcelina
(1)
Makarowska Magdalena
(1)
Makaruk Katarzyna
(1)
Makłowicz Robert (1963- )
(1)
Marciniewicz Kasia
(1)
Maszkowska Natalia
(1)
Matyjek Joanna
(1)
Małachowska Małgorzata
(1)
Meissner Elżbieta
(1)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(1)
Mizieliński Daniel (1982- )
(1)
Mock-Pike Rita
(1)
Morawska Dorota
(1)
Mrozowska Monika (1980- )
(1)
Mróz Iwona
(1)
Musiałowska Dominika
(1)
Naklicka-Kleser Jolanta
(1)
Niedzielska Jagna
(1)
Niepsuj Ola
(1)
Ochman Paweł
(1)
Olszewska Urszula
(1)
Olszewska-Tracz Sylwia
(1)
Opalanka Beata
(1)
Pałkiewicz Jacek (1942- )
(1)
Pietkiewicz Małgorzata
(1)
Pilitowska Kasia
(1)
Pilitowska Zosia
(1)
Pociecha Daria
(1)
Pustelnik Anastazja
(1)
Sobczyk-Pająk Joanna
(1)
Sobolewska Agnieszka
(1)
Sosin-Krosnowska Natalia (1982- )
(1)
Starmach Anna (1987- )
(1)
Stern Jordan
(1)
Stępień Teodor
(1)
Sypnik-Pogorzelska Ewa
(1)
Szloser Marta
(1)
Szumacher Ewa
(1)
Szydłowska Marta
(1)
Temple Nicola
(1)
Toselli Barbara
(1)
Uścińska Grażyna
(1)
Warner Anthony
(1)
Waszak Magdalena
(1)
Wieseń Beata
(1)
Wieseń Tomasz
(1)
Wilson Bee
(1)
Witkowska Magda
(1)
Wiśniewska Bogumiła. O winie
(1)
Wolański Robert
(1)
Wójciak Dominika
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(33)
2010 - 2019
(53)
Okres powstania dzieła
2001-
(83)
1901-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(86)
Język
polski
(86)
Odbiorca
Dzieci
(6)
9-13 lat
(5)
6-8 lat
(4)
Dorośli
(2)
Młodzież
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(11)
Literatura kanadyjska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(8)
Potrawy dietetyczne
(7)
Potrawy jarskie
(7)
Warzywa
(7)
Zdrowe żywienie
(7)
Ciasta
(6)
Desery
(5)
Weganizm
(5)
Kucharstwo
(4)
Potrawy dla dzieci
(4)
Przepisy kulinarne
(4)
Dietetyka
(3)
Gotowanie
(3)
Kuchnia wegańska
(3)
Kulinaria
(3)
Leczenie dietą
(3)
Odżywianie
(3)
Owoce
(3)
Posiłki na wynos
(3)
Potrawy
(3)
Przetwory owocowo-warzywne
(3)
Rośliny lekarskie
(3)
Surówki i sałatki
(3)
Zupy
(3)
Śniadanie
(3)
Żywność
(3)
Dieta lecznicza
(2)
Insulinooporność
(2)
Koktajle
(2)
Kolacja
(2)
Książka kucharska
(2)
Kuchnia klasztorna
(2)
Kuchnia polska
(2)
Kuchnia regionalna
(2)
Kuchnia wegetariańska
(2)
Kultura stołu
(2)
Nadciśnienie tętnicze
(2)
Obyczaje i zwyczaje
(2)
Potrawy szybkie i łatwe
(2)
Potrawy świąteczne
(2)
Ziołolecznictwo
(2)
Zwyczaje żywieniowe
(2)
Żywienie chorych
(2)
Agroturystyka
(1)
Ajurweda
(1)
Aktywność fizyczna
(1)
Bliźnięta
(1)
Borelioza
(1)
Boże Narodzenie
(1)
Choroba Hashimoto
(1)
Choroby tarczycy
(1)
Cukrzyca
(1)
Czekolada
(1)
Dieta DASH
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Dieta owocowo-warzywna
(1)
Dzieci
(1)
Ekologia
(1)
Ekologiczny styl życia
(1)
Endometrioza
(1)
Fermentacja
(1)
Gesslerowie (rodzina)
(1)
Grzyby
(1)
Grzyby jadalne
(1)
Handel winem
(1)
Harry Potter (postać fikcyjna)
(1)
Indeks glikemiczny
(1)
Jabłka
(1)
Jakość win
(1)
Kawiarnie i cukiernie
(1)
Kiszonki
(1)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(1)
Kucharze
(1)
Kuchnia Europy Środkowo-Wschodniej
(1)
Kuchnia lekkostrawna
(1)
Leczenie żywieniowe
(1)
Marynaty owocowo-warzywne
(1)
Medycyna niekonwencjonalna
(1)
Mikrobiom
(1)
Moda
(1)
Nadwaga
(1)
Obiad
(1)
Obrzęk limfatyczny
(1)
Osobliwości
(1)
Otyłość
(1)
Pałkiewicz, Jacek Edward (1942- )
(1)
Pikle warzywne
(1)
Podróże
(1)
Podróże dookoła świata
(1)
Pomidor
(1)
Posiłki (jedzenie)
(1)
Potrawy mięsne
(1)
Probiotyki
(1)
Przemysł rolno-spożywczy
(1)
Przepisy
(1)
Quiche`e
(1)
Refluks żołądkowo-przełykowy
(1)
Restauracje
(1)
Rewolucja
(1)
Temat: czas
2001-
(3)
Temat: miejsce
Polska
(2)
Europa Środkowo-Wschodnia
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Wielkopolska
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(51)
Publikacja bogato ilustrowana
(50)
Przepisy kulinarne
(30)
Poradnik
(17)
Opracowanie
(5)
Opowiadania i nowele
(3)
Literatura podróżnicza
(1)
Poradniki
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Relacja z podróży
(1)
Reportaż
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(631)
Socjologia i społeczeństwo
(271)
Edukacja i pedagogika
(189)
Medycyna i zdrowie
(175)
Kultura i sztuka
(140)
Kulinaria
(86)
Biologia
(123)
Podróże i turystyka
(115)
Psychologia
(104)
Religia i duchowość
(90)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(80)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(72)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(68)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(56)
Literaturoznawstwo
(52)
Etnologia i antropologia kulturowa
(51)
Geografia i nauki o Ziemi
(44)
Hobby i czas wolny
(41)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(39)
Kultura fizyczna i sport
(34)
Styl życia, moda i uroda
(33)
Rozwój osobisty
(31)
Językoznawstwo
(30)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(25)
Ochrona środowiska
(21)
Inżynieria i technika
(20)
Fizyka i astronomia
(18)
Media i komunikacja społeczna
(18)
Nauka i badania
(17)
Architektura i budownictwo
(14)
Praca, kariera, pieniądze
(14)
Filozofia i etyka
(13)
Rolnictwo i leśnictwo
(12)
Dom i ogród
(11)
Informatyka i technologie informacyjne
(10)
Transport i logistyka
(9)
Zarządzanie i marketing
(7)
Chemia
(6)
Matematyka
(6)
Archeologia
(3)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(3)
Socjologia i społeczeµstwo
(2)
Praca, kariera, pieniądze
(1)
Autobiografia
(1)
Biologia i nauki o życiu
(1)
86 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Oddasz fartucha 3 : jakie to jest dobre! / Tomasz Strzelczyk. - Kraków : Znak Horyzont, 2023. - 299, [2] strony : fotografie, portrety ; 25 cm.
Prostota, przyjemność, pasja i miłość – to z tych składników stworzycie najlepsze dania! Zapraszam Was na drugą część kulinarnej przygody, która powstała właśnie dzięki tym tajnym składnikom. Gotowanie to jedna z największych przygód w moim życiu. Stanie za kuchennym blatem sprawia mi ogromną frajdę i wyzwala we mnie mnóstwo pozytywnych emocji. Mam nadzieję, że przepisy, które znajdziecie w tej książce, Was zainspirują i poczujecie, że właściwie każdy może zostać mistrzem kulinarnym w swoim domu. Świat pędzi do przodu, a my często zapominamy, czym tak naprawdę jest przyjemność gotowania w domu i zasiadania z rodziną przy wspólnym stole. Chcąc wam to ułatwić, przepisy skomponowałem tak, abyście jak najwięcej czasu mogli spędzać w cieple domowego ogniska. Zapraszam więc do swojej kuchni. Będzie prosto, smacznie i przyjemnie. Będą dania jednogarnkowe, sporo sałatek, desery i absolutne klasyki. Czas na dokładkę! Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
Gdy rozpocząłem prace nad pierwszą książką, moim celem było stworzenie kolekcji przepisów, które pozwolą się cieszyć gotowaniem każdemu bez zbędnego stresu i skomplikowanych technik. Po wielkim entuzjazmie i ogromnym wsparciu, jakie otrzymałem od Was po dwóch poprzednich tomach, zdecydowałem się kontynuować tę smakowitą podróż. Czeka na Was wiele nowych i wyjątkowych przepisów, które nie dadzą zapomnieć o polskiej tradycji i wyjątkowym smaku. Będzie z mięskiem i bez. Będą słodkie wypieki i domowe przetwory. No i TOP10 potraw z grilla! Nadal trzymam się zasady prostoty i przepisy są opracowane tak, aby były zrozumiałe nawet dla tych, którzy dopiero zaczynają przygodę kulinarną. Czas na kolejne kulinarne odkrycia i nowe inspiracje, które – mam nadzieję – zachwycą Wasze podniebienia. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56(083.12):613.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zdrowa tarczyca : twoja droga do równowagi hormonalnej / Karolina i Maciej Szaciłło. - Warszawa : Wydawnictwo Zwierciadło, copyright 2018. - 268, [4] strony : ilustracja, fotografie ; 25 cm.
Jaką dietę stosować, by zapobiegać chorobom tarczycy i w jak najbardziej naturalny sposób wrócić do zdrowia? Co, prócz diety, może przyspieszyć powrót do równowagi? Karolina i Maciej Szaciłło, eksperci od zdrowego żywienia, postanowili zmierzyć się z problemami tarczycy holistycznie – zarówno przy pomocy ajurwedy, jak i współczesnej dietetyki. W książce "Zdrowa tarczyca" znajdziesz: - kompleksowe, odpowiednio zbilansowane jesienno-zimowe oraz wiosenno-letnie menu, dla osób z niedoczynnością tarczycy oraz chorobą Hashimoto, - omówienie objawów oraz uwarunkowań genetycznych chorób tarczycy, - techniki oddechowe, medytacje, zabiegi olejowe, które przyśpieszą powrót do zdrowia i pomogą je zachować, - informacje o toksynach zawartych, m.in. w kosmetykach, środkach czystości, jedzeniu. Zmagasz się z chorobami tarczycy? Cierpisz na wahania nastroju, depresje, spadki energii, masz suchą skórę, wypadają Ci włosy i, mimo ćwiczeń oraz diety, nie potrafisz schudnąć? Przy wsparciu specjalistów - dietetyczki i konsultanta ajurwedyjskiego - przygotowaliśmy kompleksowe menu, które pomoże Ci wrócić do równowagi, zrzucić zbędne kilogramy i cieszyć się pełnią życia. [swiatksiazki.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.563:616.441 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Idealna książka kucharskadlaodkrywców nowych smaków,małych alergików, wegan i niejadków! Michał i Klara to bliźniaki. Dotychczas nikt im nie pokazał, ile fajnych smaków kryją w sobie zielone warzywa i owoce. Nikt im nie powiedział, że z kiwi można zrobić żelki, a z liści jarmużu chipsy. Podobnie jak wielu ich rówieśników, najchętniej jedli batoniki i chipsy. Gdy do ich kamienicy wprowadza się sympatyczny kucharz, pan Albert, dwójka niejadków wkracza w niesamowity świat pełen... zieleniny! Teraz dzielą się z tobą swoimi odkryciami bo wiedzą, że zielenina ma w sobie wiele dobrego i potrafi być bardzo smaczna. W książce znajdziecie krótkie opowiadania o zieleninowej przygodzie Klary i Michała, eksperymenty i ciekawostki o zielonych warzywach i owocach oraz przepisy na proste przekąski, słodycze i napoje, oczywiście z zieleniną w roli głównej! Do dzieła! (opis wydawcy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.162.1-93 II/Op:641.55/.56(02.053.2) (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56(083.12) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Moje wypieki : na 4 pory roku / Dorota Świątkowska. - Warszawa : Wydawnictwo Egmont Polska, 2018. - 368 stron : fotografie ; 26 cm.
Ta książka będzie ci towarzyszyła przez okrągły rok. Zawiera największe hity z bloga "Moje wypieki", cieszące się niesłabnącym powodzeniem. Nie zabrakło tu inspiracji zarówno dla początkujących, jak i osób już wprawionych w pieczeniu. Wszystkiego najsłodszego! (opis wydawcy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56(083.12) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Moje wypieki z czekoladą / Dorota Świątkowska. - Warszawa : Wydawnictwo Egmont Polska, copyright 2019. - 384 strony : ilustracje ; 26 cm.
Kolejna genialna i mocno czekoladowa książka autorki najsłodszego bloga kulinarnego Doroty Świątkowskiej. Znajdziecie tutaj ponad 120 przepisów, w tym wyjątkowe nigdzie dotychczas nie publikowane. Przepisy zostały napisane przystępnie, by nawet osoba niewprawiona nie bała się zmierzyć z tematem czekolady i znalazła tutaj ulubione ciasta. Każdy, niezależnie od tego, jaki jest poziom jego umiejętności, może zostać guru pieczenia ciast i ciasteczek, a jego czekoladowe dzieła będą budzić powszechny zachwyt. Może czekolada nie rozwiąże wszystkich problemów świata, ale dzięki niej na twarzach pojawia się uśmiech, a to już połowa sukcesu… Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641.55/.56(083.12) (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Seria #nauka)
Mięso zjedz, ziemniaki zostaw? Niekoniecznie! Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie nie posunęliśmy się za daleko. Współczesna nauka wypracowała wiele metod przetwórstwa żywności. Wbrew obiegowej opinii pokarmy przetworzone to nie zawsze uzależniające, wywołujące otyłość produkty wielkich koncernów. Biolożka Nicola Temple w zajmujący sposób opisuje, co zawierają gotowe dania, jakimi sposobami opóźnia się psucie warzyw i owoców oraz jakie zastosowanie w przetwórstwie ma nanotechnologia. Wyjaśnia, jak na ewolucję naszych ulubionych pokarmów wpływały interesy koncernów, innowacje, marnotrawstwo, a nawet wojna. Zagląda też w przyszłość, w której konsumujemy steki hodowane w probówkach czy pizzę z drukarki 3D. Dzięki książce Najlepiej spożyć przed... staniemy się racjonalnymi konsumentami, potrafiącymi ocenić, co w sferze żywności przetworzonej jest dla nas akceptowalne, a co nie. Uzbrojeni w tę wiedzę możemy śmiało wkroczyć do supermarketu. Czy wiesz, że: • klej mięsny, naturalnie występujący enzym, używany jest do sklejania małych kawałków mięsa w duże płaty? • delikatne podgrzewanie całych jabłek sprawia, że po pokrojeniu zachowują one jędrność? • konsumenci nie znoszą brzydkich warzyw i owoców, a więc jedzenie jest przetwarzane również ze względów estetycznych? Obiektywny i zajmujący przewodnik po pokrętnym świecie przetwórstwa żywności. Od krojonych surowych warzyw i owoców po nanotechnologię, Nicola Temple śmiało stawia czoła problematycznym udogodnieniom. Jeśli chcesz zyskać pojęcie na temat tego, czym współcześnie się żywimy, koniecznie sięgnij po Najlepiej spożyć przed... Francis Percival, autor artykułów na temat żywności, współautor książki Reinventing the Wheel Wiele popularnych książek potępia przemysł spożywczy i żywność przetworzoną, więc szczególnie cieszy książka, która przedstawia tę problematykę z bardziej racjonalnego punktu widzenia. Autorka Najlepiej spożyć przed... proponuje nam znacznie bardziej zrównoważoną perspektywę na jedzenie niż większość współczesnych publikacji na ten temat. Robert L. Shewfelt, autor książki In Defense of Processed Food Pisarka popularnonaukowa Nicola Temple (współautorka książki Sorting the Beef from the Bull) serwuje nam potężną dawkę wiedzy na temat historii i rozwoju żywności przetworzonej. Jej książka to zrozumiały opis przemysłu spożywczego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 664 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56(083.12) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Polskie jabłka / Joanna Tołłoczko-Syndoman. - Konstancin-Jeziorna : Wydawnictwo Rea-SJ, copyright 2016. - 175, [1] strona : fotografie ; 27 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56(083.12) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka jest swego rodzaju kursem kulinarnym. Zawiera ponad 500 zdjęć, na których krok po kroku przedstawiono najlepsze przepisy kuchni lekkostrawnej. Przepisy opatrzono też fotograficzną mapą składników. W poradniku znajdziemy podstawowe techniki przygotowania sosów, przekąsek, pierwszych i drugich dań oraz deserów. Wszystkie potrawy wykonano w wersji light. Oprócz tradycyjnych potraw w odchudzonej postaci książka zawiera również przepisy na oryginalne i kreatywne dania bogate w smaki. Odbiorcy - osoby, które uwielbiają smacznie i lekko jeść - wszyscy, którzy chcą poznać podstawowe techniki przygotowania we własnej kuchni wyśmienitych potraw lekkostrawnych Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę? - zawiera techniki wykonania sosów, przekąsek, pierwszych i drugich dań oraz deserów w wersji light - a także przybliża krok po kroku sposób wykonania różnego rodzaju wyśmienitych oryginalnych dań lekkostrawnych - zawarte w książce przepisy opatrzono fotograficznymi mapami składników - wszystkie przepisy zamieszczone w niniejszej książce zostały wykonane w redakcyjnej kuchni i opatrzone zdjęciami. źródło opisu: opis wydawcy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56(083.12) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czas na obiad : 100 pomysłów na odżywczy posiłek / Viola Urban. - [Poznań] : Wydawnictwo Publicat, [2020]. - 240 stron : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
Szukasz ciekawych pomysłów na obiad, który będzie nie tylko smaczny, ale też odżywczy? Próbujesz ograni-czyć ilość mięsa w diecie, ale nie wiesz, jak prawidłowo skomponować sycące posiłki? Potrzebujesz ela-stycznych przepisów, które można dopasować do swoich potrzeb? Jeśli tak, to mam to, czego szukasz. Trzy-masz w ręku książkę, która zawiera 100 pomysłów na pełnowartościowy obiad dla Ciebie i Twojej rodziny. Klasyka w zdrowszej wersji oraz mnóstwo smaków przywiezionych z różnych zakątków świata – oto antido-tum na obiadową monotonię.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta na wynos : 100 przepisów na zdrowy lunch / Viola Urban. - [Poznań] : Publicat Wydawnictwo, [copyright 2019]. - 240 stron : fotografie ; 25 cm.
Nic nie zastąpi własnoręcznie przygotowanych posiłków, także tych zabieranych do pracy czy szkoły. Niezależnie od tego, czy masz możliwość podgrzania dania poza domem, możesz jeść mądrze i zdrowo. Plastikowe pudełka nie są dobrym rozwiązaniem. W takim razie jak zapakować jedzenie, żeby można je było bezpiecznie przenosić z miejsca na miejsce? Co nadaje się do zjedzenia na zimno, a co nie, a także jak wykorzystać produkty z innych posiłków, aby zaoszczędzić czas? Co jeść w pracy i szkole, aby mózg lepiej funkcjonował? Książka daje odpowiedzi na te i wiele innych pytań. Znajdziesz tu pomocne wskazówki oraz 100 przepisów na odżywcze lunche na wynos. Mogą to być zarówno owsianka w słoiku lub szybka sałatka, jak i składniki z poprzedniego obiadu czy kanapka `na bogato`. Zróbmy razem coś naprawdę smacznego! źródło opisu:https://lubimyczytac.pl/
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56(083.12) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Poranne inspiracje : zdrowe śniadania w 15 minut / Viola Urban. - Poznań : Wydawnictwo Publicat, copyright 2021. - 239, [1] strona : ilustracje ; 25 cm.
W książce znajdziesz 100 przepisów na zbilansowane śniadania pełne wartościowych produktów. Proponowane przepisy są łatwe i szybkie w przygotowaniu, bez straty na jakości i wartościach odżywczych posiłków.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Koniec z dyktatem komosy i kaszy! Dzięki książce "Wściekły kucharz" nie dasz się już nabrać na żadną żywieniową modę i zaczniesz jeść normalnie. "Wściekły kucharz" to popularnonaukowe opracowanie największych mód jedzeniowych napisane w wyjątkowo złośliwy sposób. Autor rozprawia się w nim m.in. z olejem kokosowym, dietą paleo czy superfoodsami. W swoich sądach opiera się na badaniach naukowych i swoim biochemicznym wykształceniu. W książce nie oszczędza nikogo. Szydzi z modnych blogerów, kucharzy celebrytów i nas samych, którzy dajemy sobie naiwnie wmówić, że pijąc zielone koktajle, trafimy do nieba. Nie trafimy. Za to damy zarobić tym, którzy za modami stoją. [empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2:664 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tak dziś jemy : biografia jedzenia / Bee Wilson ; tłumaczenie Magda Witkowska. - Wydanie I. - Kraków : Sine Qua Non, 2020. - 487, [9] stron : ilustracje ; 22 cm.
Jeszcze nigdy nie mieliśmy tylu superfoods… i tylu rodzajów chipsów. Jeszcze nigdy nie mieliśmy takiego problemu z definicją jedzenia. Czy wiesz, że na Islandii uprawia się banany, a w Danii jeszcze 30 lat temu nie znano czosnku? Za życia dwóch pokoleń dokonała się globalna zmiana. Tradycyjne diety oparte na ograniczonej liczbie składników ustąpiły miejsca najrozmaitszym modom i trendom, w mediach roi się od samozwańczych ekspertów żywieniowych, a my czujemy się coraz bardziej zagubieni. Część z nas korzysta z bogactwa, do którego wcześniej nie mieliśmy dostępu: smakuje egzotycznych ziół, zaopatruje się na ryneczkach i wymienia przepisami na wyszukane potrawy. Innych jedzenie powoli zabija: powoduje cukrzycę i problemy z sercem na skalę dotąd niespotykaną. Zdrowa żywność jest droższa i trudniej dostępna, a otyłość - paradoksalnie - coraz częściej idzie w parze z niedożywieniem. Tak dziś jemy to pasjonujący reportaż o znikającej godzinie lunchu, sproszkowanych zamiennikach jedzenia takich jak Huel, braku czasu na gotowanie oraz rosnącej popularności weganizmu i Uber Eats. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak rewolucja żywieniowa wpływa na nasze zdrowie, relacje z ludźmi i otaczający na świat - ta książka jest dla Ciebie. [Wydawnictwo, 2020]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613.2:612.3:641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Prosto, pysznie, do pudełka / Dominika Wójciak. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2018. - 319, [1] strona : fotografie kolorowe ; 22 cm.
Koniec nudnych kanapek z serem! Nadeszła pudełkowa rewolucja! Spędzasz większość dnia poza domem, ale chcesz jeść zdrowo? Nie masz czasu na codzienne gotowanie? Szukasz pomysłów na proste i smaczne dania na wynos? Dominika Wójciak pokazuje, jak w łatwy sposób zaplanować i przygotować zdrowe i pyszne wegetariańskie posiłki. Dzięki praktycznym bazowym przepisom codziennie możesz jeść inną potrawę, a czas poświęcony na gotowanie ograniczysz do minimum. Korzystaj z podstawowych receptur, komponując za każdym razem zupełnie nowe danie. Przygotuj swój lunch box tak, by z przyjemnością zaczynać przerwę obiadową. Dostosuj jedzenie do swoich preferencji, pracy, trybu życia. I baw się dobrze! źródło opisu: http://pascal.pl/prosto--pysznie--do-pudelka,10,6757.html
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.564 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Do pudełka)
Żyjemy w ciągłym biegu i niełatwo nam znaleźć czas na gotowanie. A przy chorobie Hashimoto tarczyca bardzo potrzebuje regularnych posiłków, które dostarczą jej składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Bez nich trudno ugasić stan zapalny, zapanować nad huśtawką nastrojów i uporać się ze zbędnymi kilogramami. Z chorobą Hashimoto zmaga się coraz więcej ludzi – w Polsce taką diagnozę usłyszało ponad milion osób. W porę zdiagnozowana, a potem sumiennie leczona i kontrolowana przez lekarza, a na co dzień „rozpieszczana” dobrą dietą, daje się wyciszyć. Przepisy na posiłki, które znajdują się w tej książce to połączenie domowego jedzenia z wygodą diet pudełkowych. To aż 180 przepisów na smaczne dania, które łatwo przygotować z dostępnych składników, a potem zabrać do pracy, szkoły albo w podróż. Twoje zbilansowane i lekkie menu na cały miesiąc, które pozwoli odzyskać balans bez wyrzeczeń i dietetycznych rygorów. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641.56:616.44 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Smaczna Kuchnia)
Dziedzina i ujęcie
Seria książek ''Smaczna kuchnia'' zawiera zbiór wspaniałych,smakowitych potraw, łatwych do przygotowania dla każdego, kto choć trochę interesuje się kulinariami. Nasze przepisy mają swoje źródła w różnych kulturach i zakątkach świata. Wiele z nich jest przekazywanych z pokolenia na pokolenie. [opis wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56(083.12) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tarty na słodko i słono : świetne na deser i lancz. - Poznań : Olimp Media, 2019. - 157 stron : fotografie kolorowe ; 24 cm.
Tarty to bardzo uniwersalne wypieki. Spody z ciasta kruchego lub francuskiego wypełnia się nadzieniami z mięsem, warzywami, grzybami, serami, owocami czy orzechami. Dzięki tej różnorodności tarty nigdy się nie nudzą i świetnie nadają się na rozmaite okazje. W naszej książce znajdziesz bogaty wybór przepisów na tarty w wydaniu słodkim i słonym. Na lancz możesz przygotować np. sycącą tartę cebulową, a gdy spodziewasz się gości – wyrafinowaną tartę ze szparagami i z kozim serem lub urocze tartaletki z porem i cukinią. Natomiast na niedzielny deser wybierz np. tartę czekoladową z truskawkami, tartę cytrynową z bezą lub tartaletki z budyniem i czarną porzeczką. A to tylko kilka kuszących specjałów, które znajdziesz w „Tartach na słodko i słono”. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej