Temple Nicola
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(1)
Forma i typ
Książki
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(1)
Placówka
Wypożyczalnia
(1)
Autor
Sekuła Aleksandra
(2477)
Kozioł Paweł
(2013)
Kotwica Wojciech
(794)
Kowalska Dorota
(655)
Kochanowski Jan
(469)
Temple Nicola
(-)
Krzyżanowski Julian
(358)
Otwinowska Barbara
(309)
Zarawska Patrycja (1970- )
(279)
Trzeciak Weronika
(262)
Konopnicka Maria
(260)
Boy-Żeleński Tadeusz
(240)
Leśmian Bolesław
(234)
Krasicki Ignacy
(229)
Goliński Zbigniew
(201)
Dug Katarzyna
(198)
Baczyński Krzysztof Kamil
(194)
Disney Walt (1901-1966)
(178)
Courths-Mahler Hedwig (1867-1950)
(166)
Roberts Nora (1950- )
(166)
Orzeszkowa Eliza
(161)
Jachowicz Stanisław
(159)
Sienkiewicz Henryk (1846-1916)
(159)
Fabianowska Małgorzata
(154)
Steel Danielle (1947- )
(153)
Lech Justyna
(138)
Kraszewski Józef Ignacy (1812-1887)
(137)
Sandemo Margit (1924- )
(132)
Rolando Bianka
(131)
Mickiewicz Adam
(129)
Marciniakówna Anna
(122)
Czechowicz Józef
(119)
Zimnicka Iwona
(116)
Brzechwa Jan (1900-1966)
(111)
Chotomska Wanda (1929-2017)
(111)
Mazan Maciejka
(108)
Żeleński Tadeusz (1874-1941)
(108)
Mickiewicz Adam (1798-1855)
(106)
Liebert Jerzy
(105)
Nożyńska-Demianiuk Agnieszka (1964- )
(104)
Tkaczyszyn-Dycki Eugeniusz
(102)
Napierski Stefan
(101)
Słowacki Juliusz
(101)
Masterton Graham (1946- )
(98)
Pawlikowska-Jasnorzewska Maria
(96)
Rozwadowski Stanisław (1923-1996)
(93)
Chmielewska Joanna (1932- )
(92)
Wilczek Piotr
(90)
Żeromski Stefan (1864-1925)
(90)
Prus Bolesław (1847-1912)
(89)
Szancer Jan Marcin (1902-1973)
(88)
Asnyk Adam
(87)
Miciński Tadeusz
(87)
Przerwa-Tetmajer Kazimierz
(87)
Kraszewski Józef Ignacy
(86)
Szulc Andrzej
(86)
Webb Holly (1976- )
(85)
Bogdziewicz Monika
(84)
Christie Agatha (1890-1976)
(82)
Konopnicka Maria (1842-1910)
(82)
Sekuła Elżbieta
(81)
Pedersen Bente
(80)
Cussler Clive (1931-2020)
(78)
Usenko Natalia (1969- )
(78)
Baudelaire Charles
(77)
Gellner Dorota (1961- )
(77)
Kasprowicz Jan
(75)
Kosińska Aleksandra
(75)
Stanecka Zofia (1972- )
(75)
Maliszewski Karol
(74)
Słowacki Juliusz (1809-1849)
(74)
Frączek Agnieszka (1969- )
(72)
Kornhauser Julian
(72)
Pintara Maciej
(72)
Beaumont Émilie (1948- )
(71)
Gawryluk Barbara (1957- )
(70)
Siewior-Kuś Alina
(70)
Syrokomla Władysław
(70)
Astley Neville
(69)
Kwiatkowska Katarzyna
(69)
King Stephen (1947- )
(67)
Nesme Alexis
(67)
Tuwim Julian (1894-1953)
(67)
Kasdepke Grzegorz (1972- )
(66)
Supeł Barbara
(66)
Lange Antoni
(65)
Praski Łukasz
(65)
Wilusz Tomasz
(64)
Dobrzańska-Gadowska Anna
(63)
Drewnowski Jacek (1974- )
(63)
Mróz Remigiusz (1987- )
(63)
Hesko-Kołodzińska Małgorzata
(62)
Meyer Anne Marie
(62)
Meyer Anne Marie. Tajemnice
(62)
Kierszys Zofia (1921-2000)
(61)
Koontz Dean R. (1945- )
(61)
Patterson James (1947- )
(61)
Cholewińska-Szkolik Aniela
(60)
Kolberg Oskar (1814-1890)
(60)
Możdżyńska Aldona
(60)
Sienkiewicz Henryk
(60)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura kanadyjska
(1)
Temat
Przemysł rolno-spożywczy
(1)
Żywność
(1)
Gatunek
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(1)
1 wynik Filtruj
Książka
W koszyku
(Seria #nauka)
Mięso zjedz, ziemniaki zostaw? Niekoniecznie! Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie nie posunęliśmy się za daleko. Współczesna nauka wypracowała wiele metod przetwórstwa żywności. Wbrew obiegowej opinii pokarmy przetworzone to nie zawsze uzależniające, wywołujące otyłość produkty wielkich koncernów. Biolożka Nicola Temple w zajmujący sposób opisuje, co zawierają gotowe dania, jakimi sposobami opóźnia się psucie warzyw i owoców oraz jakie zastosowanie w przetwórstwie ma nanotechnologia. Wyjaśnia, jak na ewolucję naszych ulubionych pokarmów wpływały interesy koncernów, innowacje, marnotrawstwo, a nawet wojna. Zagląda też w przyszłość, w której konsumujemy steki hodowane w probówkach czy pizzę z drukarki 3D. Dzięki książce Najlepiej spożyć przed... staniemy się racjonalnymi konsumentami, potrafiącymi ocenić, co w sferze żywności przetworzonej jest dla nas akceptowalne, a co nie. Uzbrojeni w tę wiedzę możemy śmiało wkroczyć do supermarketu. Czy wiesz, że: • klej mięsny, naturalnie występujący enzym, używany jest do sklejania małych kawałków mięsa w duże płaty? • delikatne podgrzewanie całych jabłek sprawia, że po pokrojeniu zachowują one jędrność? • konsumenci nie znoszą brzydkich warzyw i owoców, a więc jedzenie jest przetwarzane również ze względów estetycznych? Obiektywny i zajmujący przewodnik po pokrętnym świecie przetwórstwa żywności. Od krojonych surowych warzyw i owoców po nanotechnologię, Nicola Temple śmiało stawia czoła problematycznym udogodnieniom. Jeśli chcesz zyskać pojęcie na temat tego, czym współcześnie się żywimy, koniecznie sięgnij po Najlepiej spożyć przed... Francis Percival, autor artykułów na temat żywności, współautor książki Reinventing the Wheel Wiele popularnych książek potępia przemysł spożywczy i żywność przetworzoną, więc szczególnie cieszy książka, która przedstawia tę problematykę z bardziej racjonalnego punktu widzenia. Autorka Najlepiej spożyć przed... proponuje nam znacznie bardziej zrównoważoną perspektywę na jedzenie niż większość współczesnych publikacji na ten temat. Robert L. Shewfelt, autor książki In Defense of Processed Food Pisarka popularnonaukowa Nicola Temple (współautorka książki Sorting the Beef from the Bull) serwuje nam potężną dawkę wiedzy na temat historii i rozwoju żywności przetworzonej. Jej książka to zrozumiały opis przemysłu spożywczego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 664 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej