Kuchnia regionalna
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(5)
Forma i typ
Książki
(5)
Poradniki i przewodniki
(2)
Proza
(1)
Dostępność
dostępne
(4)
tylko na miejscu
(1)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia
(5)
Czytelnia
(1)
Autor
Czerwińska-Rydel Anna (1973- )
(1)
Gawęcki Jan
(1)
Kopiński Michał
(1)
Lasocka Zofia
(1)
Ochman Paweł
(1)
Swulińska-Katulska Aleksandra
(1)
Szyło Jerzy
(1)
Żywczak Krzysztof
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(3)
Kraj wydania
Polska
(5)
Język
polski
(5)
Odbiorca
6-8 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Dzieci
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Powieść społeczno-obyczajowa
(6644)
Literatura polska
(6002)
Literatura amerykańska
(5148)
Literatura popularno
(4841)
Bajeczki, powiastki i wierszyki dla najmłodszych
(2694)
Kuchnia regionalna
(-)
Literatura dziecięca polska
(2649)
Literatura angielska
(2538)
Powieść sensacyjna
(2139)
Kobieta
(1676)
Powieść psychologiczna
(1471)
Literatura młodzieżowa polska
(1354)
Opowiadania
(1293)
Powieść
(1279)
Powieść historyczna
(1200)
Powieść przygodowa
(1064)
Powieść obyczajowa
(1059)
Powieść kryminalna
(964)
Rodzina
(933)
Powieść fantastyczna
(908)
Literatura francuska
(883)
Literatura niemiecka
(786)
Tajemnica
(761)
Polska
(733)
Przyjaźń
(733)
Powieść dziecięca
(705)
Literatura norweska
(664)
Miłość
(661)
Zabójstwo
(633)
Relacje międzyludzkie
(616)
Poezja polska
(615)
Śledztwo i dochodzenie
(539)
Literatura dziecięca angielska
(499)
II wojna światowa (1939-1945)
(492)
Literatura rosyjska
(482)
Literatura popularno-naukowa dla dzieci i młodzieży
(478)
Literatura dziecięca amerykańska
(450)
Literatura młodzieżowa amerykańska
(433)
Pamiętniki polskie
(416)
Zwierzęta
(401)
Literatura młodzieżowa angielska
(358)
Policjanci
(356)
Literatura dziecięca
(352)
Bajki i baśnie
(337)
Sekrety rodzinne
(337)
Trudne sytuacje życiowe
(329)
Małżeństwo
(313)
Romans historyczny
(300)
Rodzeństwo
(299)
Osoby zaginione
(298)
Dzieci
(293)
Uczucia
(290)
Powieść biograficzna
(281)
Powieść wojenna
(279)
Życie codzienne
(266)
Literatura szwedzka
(262)
Nastolatki
(258)
Publicystyka polska
(254)
Literatura dziecięca niemiecka
(251)
Boże Narodzenie
(241)
Literatura dziecięca francuska
(241)
Relacja romantyczna
(241)
Wybory życiowe
(238)
Żydzi
(222)
Język polski
(221)
Dramat polski
(220)
Thriller psychologiczny
(220)
Dziecko
(211)
Horror
(210)
Dziennikarze
(208)
Matki i córki
(202)
Dziewczęta
(201)
Psy
(197)
Literatura
(188)
Historia
(181)
Literatura młodzieżowa francuska
(179)
Seryjni zabójcy
(172)
Biografie
(170)
Ludzie a zwierzęta
(170)
Uprowadzenie
(169)
Literatura kanadyjska
(168)
Przepisy kulinarne
(161)
Wojsko
(160)
Poszukiwania zaginionych
(157)
Powieść autobiograficzna
(155)
Podróże
(152)
Magia
(150)
Powieść grozy
(150)
Literatura hiszpańska
(149)
Poezja dziecięca polska
(147)
Przestępczość zorganizowana
(138)
Lekarze
(137)
Literatura irlandzka
(137)
Sztuka
(136)
Kucharstwo
(133)
Dziadkowie i wnuki
(131)
Literatura australijska
(130)
Prywatni detektywi
(130)
Literatura włoska
(129)
Wychowanie w rodzinie
(129)
Zemsta
(127)
Temat: miejsce
Islandia
(1)
Liechtenstein
(1)
Norwegia
(1)
Polska
(1)
Wielkopolska
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(2)
5 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Książka pełna ciekawostek o podróży przez cztery kraje: Polskę, Norwegię, Islandię, Lichtenstein. Dołącz do wyprawy Stefana, Alexa, Elin, Nory i Kacpra. [opis z okładki}.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.162.1-93 II/Op (1 egz.)
Książka
W koszyku
w... „Kulinarne podróże po Wielkopolsce” - książka o gminie i dobrym jedzeniu Właśnie ukazała się książka kulinarna wydana przez „Głos Wielkopolski”. Wydawnictwo to 140 przepisów autorstwa Kół Gospodyń Wiejskich oraz opisów gmin z całego naszego województwa. Wśród tych gmin znalazły się trzy z naszego powiatu - gmina Gniezno, Trzemeszno oraz Kłecko. Dzięki współpracy z naszym wydawnictwem czytelnicy mogą poznać nie tylko autorskie przepisy naszych pań z Kół Gospodyń Wiejskich, ale także poznać ich wieloletnią historię, ich sukcesy oraz obecną działalność. Dodatkowo w książce zostały zaprezentowane gminy biorące udział w projekcie. Opisane zostały największe atrakcje turystyczne, historyczne obiekty, a także działalność rozwojowa. Przedstawiono w książce także wypowiedzi włodarzy gmin: wójt Włodzimierz Leman (gmina Gniezno), burmistrz Krzysztof Dereziński (gmina Trzemeszno), Adam Serwatka (gmina Kłecko). źródło opisu:http://gniezno.naszemiasto.pl
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56(083.12) (1 egz.)
Czytelnia
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 641.55/.56(083.12) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Roślinna kuchnia regionalna / Paweł Ochman. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2020. - 341, [3] strony : ilustracje, fotografie ; 23 cm.
Kulinarna podróż po wszystkich regionach Polski. Zapomniane i nowe dania w wersjach roślinnych. Poznajcie historię potraw i jaki wpływ na kuchnie regionalne miały zabory, warunki przyrodnicze, miejscowa ludność, a także położenie geograficzne. Czym są dziędziuchy na Lubelszczyźnie, hołubcie na Pomorzu Zachodnim, fujarki pastusze na Podkarpaciu, ruchańce na Kujawach czy bomby legnickie na Dolnym Śląsku. Przekonacie się, jak smakują ziemniaki z jagodami, „pizza” z Borów Tucholskich i owocowe zupy z niezwykłymi dodatkami. Dowiedzcie się, co zrobić z czerstwego chleba, gdzie dodać pasternak, brukiew i kalarepę. Co króluje na świątecznych stołach Śląska czy Małopolski. Jakie słodkości na Tłusty Czwartek można przygotować na Pomorzu, Mazowszu, Kujawach czy Podlasiu. Zaskoczeń nie będzie końca – choćby takich, że wiele tradycyjnych polskich potraw jest wegańskich od stuleci. Przygotujecie z prostych i tanich składników wyjątkowe potrawy na słodko i wytrawnie. Na śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Poznajcie regionalną kuchnię naszego kraju z użyciem roślinnych składników i cieszcie się wyjątkowym smakiem. źródło opisu: lubimyczytac.pl
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.56-056.84 (1 egz.)
Brak okładki
Pozostałe zbiory
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641.55/.56(083.12) (1 egz.)
Pozostałe zbiory
W koszyku
Znawcy polskich regionalnych kuchni skłaniają się ku twierdzeniu, że trzon naszej tradycji ma rodowód ziemiański i szlachecki i że to właśnie ta tradycja przenikała do innych grup społecznych, które na własne potrzeby i zgodnie z lokalną specyfiką, możliwościami i potrzebami twórczo ją modyfikowały. Dziś z pewnością warto zwrócić uwagę na różnorodność składników, która jest podstawowym wyznacznikiem charakteru lokalnych specjałów, umiejętnie wykorzystywanych przez współczesnych kucharzy. Prezentowana książka przybliża specyfikę kuchni śląskiej, góralskiej, kaszubskiej, kresowej, małopolskiej i wielkopolskiej. Najpopularniejsze przepisy ułatwią przygotowanie regionalnych i smakowitych potraw w domowym zakątku.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56(083.12) (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej